IMF-ennuste pudottaa Suomen euroalueen jumbojen joukkoon
22.4.2009 19:38
A A
Jyri Raivio
Helsingin Sanomat
Suomi, pohjoinen taloustiikeri, oli ennen maailmanlaajuista finanssi- ja talouskriisiä yksi euroalueen parhaista talousmaista. Vuonna 2007 Suomen kokonaistuotanto kasvoi 4,2 prosenttia, joka oli euroalueen kuudenneksi paras kasvuvauhti ja selvästi alueen keskiarvoa korkeampi luku.
Taantuma on kohdellut Suomea selvästi tylymmin kuin muita euromaita. Uusimman ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote (bkt) laskee tänä vuonna 5,2 prosenttia. Se on selvästi huonompi luku kuin euroalueen keskiarvo (-4,2) ja se on euroalueen maista kolmanneksi huonoin Irlannin (-8) ja Saksan (-5,6) jälkeen.
Ensi vuonna tilanne on vielä huonompi. Suomi liukuu yhä alaspäin 1,2 prosentin vauhtia. Huonommin pärjää enää vain Irlanti, jossa bkt laskee tasan kolme prosenttia.
Nämä luvut on poimittu kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n keskiviikkona julkistetusta laajasta talouskatsauksesta eli WEO:sta (World Economic Outlook). Se on ankeaa luettavaa.
IMF vahvistaa aiemmin esittämänsä näkemyksen, jonka mukaan nyt eletään kaikkialla maailmassa pahinta taantumaa sitten toisen maailmansodan. Maailmantalous supistuu tänä vuonna 1,3 prosenttia. Ensi vuonna mennään jo parempaan suuntaan eli 1,9 prosentin nousuun, mutta aiempiin noususuhdanteisiin verrattuna elpyminen on hidasta.
Riippakivenä on yhä ennen muuta taantuman käyntiin sysännyt finanssisektori. IMF julkisti keskiviikkona myös finanssisektorin vakausraportin. Se maalaa rahoitusmarkkinoiden tilanteesta selvästi synkemmän kuvan kuin edellinen, vasta viime tammikuussa julkistettu vastaava paperi.
Tammikuussa yhdysvaltalaisten omaisuuserien alaskirjaustarpeeksi kaikissa rahoituslaitoksissa arvioitiin 2 200 miljardia dollaria. Nyt arviota on nostettu 2 700 miljardiin dollariin. Maailmanlaajuisesti alaskirjaukset voivat nousta 4 000 miljardiin dollariin, joista kaksi kolmasosaa joudutaan tekemään pankeissa.
IMF:n mukaan finanssisektorin kuntoon saattaminen on kuitenkin nousun ehdoton edellytys. Se voi hyvinkin edellyttää myös pankkien väliaikaista kansallistamista.
Toinen edellytys on nyt käynnissä oleva elvytys. G20-ryhmään kuuluvissa maissa on tähän saakka päätetty elvytyksestä, joka nousee kahteen prosenttiin maiden yhteenlasketusta bkt:stä tänä ja 1,5 prosenttiin ensi vuonna.
Alueelliset erot tekoälyn käytössä Suomessa ovat huimia
1 tunti sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti