perjantai 3. huhtikuuta 2009

Oikeudenmukaisuudesta jotain...


Oikeudenmukaisuuteen liittyy - aito persoonallisuus, joka on ihmiseksi syntymänä saatu. Oikeudenmukaisuuteen liittyy kyky olla empaattinen - erottaa oikea ja väärä - tätä kutsutaan myös moraaliksi, joka pitää sisällään eettisiä arvoja - ihmisarvoja - nämä arvot velvoittavat vastuuseen. Aito persoonallisuus on rakkautta, johon liittyy avoimuus ja itsensä antaminen - siis perusolemus on täydellinen avoimuus. Tämä kaikki on vastakohta pinnalliselle persoonallisuudelle, jota markkinatalous edistää ja viljelee. Tähän perustuu markkinatalouden suuri valhe - missä raha on ottanut uskonnon/uskon paikan.

Oikeudenmukaisuuden kantavana voimana on käsitys omasta itsestä ja, että kaikkien erehdysten pohjana on perusilluusio: "hän ei tiedä mikä tai kuka hän on. Se, joka tietää mikä on toimi oikeudenmukaisesti - sellaista ihmistä seuraa itsestään oikea toiminta ilman ahneutta ja kateutta.

Oikeudenmukaisuus ei ole samaistettavissa kapitalistisen markkinatalouden kliseisiin. Oikeudenmukaisuus on tasa-arvoista suhtautumista kanssaihmiseen - alempiarvoisuus on mahdollista vain niin kauan, kun puhutaan minun omastani ja sinun - eli niin kauan kuin vertaillaan. Oikeudenmukaisuus vastaa kysymykseen - kuka minä olen? Epäoikeudenmukaisuus naamioituu tyydyttämättömyyteen, jota koetetaan lepäämättä kompensoida ulkoisin huvituksin.

Olen siis mikä olen - enkä yhtään sen enempää. Pelkkä suhde.

Tämä määritelmä on tehty luottaen ihmisyyteen ja ihmisyyteen liittyvään moraaliin ja käsitykseen oikeasta ja väärästä.

Eriarvoisuus ei ole koskaan oikeudenmukaisuuden perusta - eikä tälle globaalille kapitalismille - kuten huomaat - voi rakentaa mitään kestävää ja pysyvää. En tiedä parempaa vaihtoehtoa mutta sitä etsitään nyt tällä hetkellä yhdessä maailman huippupoliitikkojen kohdallakin esimerkiksi ydinaseriisunnan merkeissä. Valitettavasti totuus on ollut - Mika Waltarin sanoin; maailma muuttuu - ihminen ei ( Sinuhe egyptiläinen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti