maanantai 30. maaliskuuta 2009

Hs pääkirjoitus ( Nuoret parantavat elintapojaan) kommentteja


Juuri, kun ns. eurooppalainen juomakulttuuri alkoi rantautua myös Suomeen - päätettiin nostaa viinan ja alkoholin hintaa ja pistää piiput ja tupakat piiloon.

Tutkimuksessa oli huomattu, että korkeasti koulutetut ja hyvinvoivat sekä heidän lapsensa ovat kiinnostuneita terveydestään (itsestään )Todella ihmeellinen ja terävä huomio - ja kuten arvata saattaa taas toiselta laidalta löytyvät ne toiset - ne joilla ei ole työtä ja jotka elävät riitaisassa ja ongelmallisessa suhteessa. Ne jotka joutuvat ruinaamaan oikeuden elämäänsä - ne joilla on ahdistusta - nälkää ja kurjuutta.
Mikä viisaus!

Kirjoituksessa todetaan - kun päihtyminen ja tupakointi saa kielteisen leiman nuoret ryhtyvät välttelemään niitä - kirjoittajalla ilmeisesti on jo oma nuoruus jäänyt unholaan tai aika on kullannut muistot. kirjoituksessa oletetaan 50-luvun tyyliin terveyskasvatuksesta olevan apua !!!!!!!!!apua!!!!!!!!!

Nuorten elintavat ovat raitistuneet, koska heille on annettu mahdollisuus ajatella itse - siis vastata itse tekemisistään. Vastuu lisää vastuuta ja omaa ajattelua sekä päätelmiä. Nuoret eivät ole mitään puupäitä joita pitää ohjata kädestä pitäen.

Preventio ja terveyskasvatus on tasavertaista tiedonjakoa, joka pohjautuu hyvään vuorovaikutukseen ja luotettavaan avoimuuteen.

Nykymenolla saadaankin taas sitten luvut nousuun. Kiellot eivät ole ratkaisu - kiellot ovat kiihoke ja ne voidaan aina kiertää. Jotenkin kuvittelin tilanneeni lehden 2000-luvulta mutta olen ilmeisesti erehtynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti